Fjerning av flekker på naturstein
 

Du har investert mye penger i ditt nye gulv og du synes det er så bra at du gjerne vil vise det til andre. Du inviterer venner og kjente til fest. En person er uheldigå søler ribbefett på gulvet, en annen velter vinglasset. Etter festen rydder du opp og oppdager at gulvet ditt ser forferdelig ut. Det er svarte striper etter skosverte, aske fra sigaretter, vinflekker og fettflekker.
Du forsøker å vaske, men resultatet blir ikke bra.


Hva skal du gjøre?


Er gulvet ditt ødelagt?

Å fjerne flekker fra marmor, granitt og keramiske fliser kan være vanskelig, men der er flere ting du kan gjøre forå hindre skader. Alt søl må fjernes så snart som mulig med papirhåndduk eller en ren tørr gulvklut. På dette stadiet er det viktig åkun få sugd opp sølet, ikke tørk sølet ut over et større område, det lager bare større flekker. Etter at ølet er sugd opp, må flekken renses med kald vann og vaskemiddel beregnet å stein eller et nøtralt rensemiddel. Rens området flere ganger. Hvis sølet fremdeles er synlig må du kanskje bruke et kjemisk omslag over flekken. Unngå å bruke kjemikalier av noe slag til du vet nøyaktig hvilke kjemisk rensestoff du kan bruke på din type stein og hvordan det kjemiske stoffet reagerer med vesken du har sølt på gulvet. Noen kjemikalier reagerer med andre stoffer og kan gjøre flekkene permanent.


Marmor, granitt og noen keramiske flis er ganske åpne materialer med porer gjennom det hele. Hvis disse materialene ikke er grundig forseglet i overflaten vil de suge til seg søl og det blir flekker. Den eneste måten flekker kan bli fjernet på er å trekke den ut av steinen eller keramikken med en blanding av kjemikalier og et materiale som vil suge opp flekken. Denne kombinasjonen av kjemikalie og absorpsjon kaller vi omslag.

Omslag er vanlig pulver eller annet materiell som tøy, papir o.l. som kan mikses med et kjemikalie og legges over sølemerket. Leire og diatom jord er sikre produkter og vanlig tilgjengelig. Bruk ikke kritt eller leire som inneholder jern sammen med syreholdige kjemikalier. Jernet vil reagere med syre og foråsake rustflekker. Det er tryggest å kjøpe pulver som er laget spesielt for stein- og keramikkflis. Hør med en spesialist på steinbehandling eller spør din steinleverandør om råd hvis du er i tvil.

Tabellen over noen av de mest vanlige omslagene.

          Tilbake til Steinbehandling og vedlikehold